dilluns, 11 de juliol del 2011

El curiós incident del gos a mitjanit, Mark Haddon


"CURIÓS" I BRILLANT

     He arribat una mica tard a aquesta novel·la, publicada amb èxit en aquest país el 2004 per La Magrana, però ben cert és que més val tard que mai. Durant molt de temps es va estar empolsant per les prestatgeries de casa fins que fa pocs dies va tornar a les meves mans i vaig decidir endinsar-me en el món de Christopher Boone, el noi autista.
      L'autor, Mark Haddon, habituat a la literatura infantil i juvenil, va saber crear aquí un personatge complex i difícil, amb totes les llums i totes les ombres que un trastorn com l'autisme comporta, tant en el protagonista mateix com en la família més propera. I ho fa de manera senzillament brillant, combinant la tendresa i la cruesa, la ironia amb l'emoció, amb el coneixement del tema que comporta l'haver treballat amb nens com aquest. Des de la sinceritat rotunda i senzilla d'en Christopher, que escriu en primera persona, observant-ho tot, fins a extrems irracionals, ens descriu el món ple de contradiccions de l'individu actual i ens fa dubtar de la conveniència d'estigmatitzacions i etiquetes tan simples i falses com "persones normals", "persones especials" o "persones extraordinàries".
      Un llibre que m'ha sorprès com feia temps que no ho aconseguia cap, fàcil de llegir, meravellós, que hauria de ser de lectura obligatòria com una de les joies de la literatura anglosaxona actual.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Buff.. a mi me' van fer llegir en anglès i se'm va fer insuportable!!No el vaig acabar pas!
Estel